diumenge, 6 de novembre de 2016

Com vivien al Neolític? (1r d'ESO a la Draga de Banyoles)

La primera excursió dels de 1r d'ES0 és d'aquelles que no es poden deixar escapar.

La sortida al jaciment neolític de la Draga de Banyoles és dallò més interessant.

A part de veure com és un jaciment arqueològic on s'excava cada any, el més interessant de la visita és que es porten a terme una sèrie de tallers que ens permeten experimentar com vivien els nostres avantpassats fa més de 7.000 anys.

Un cop feta una introducció on se'ns explica com era el poblat en que vivien més d'un centenar de persones a la vora del llac de Banyoles, comença l'acció:


Per començar, ens permeten tenir a les mans restes dels troncs amb que van construir les cabanes i que s'han pogut mantenir intactes enterrats sota el fang al fons de l'estany. És increïble estar manipulant un tronc que va tallar algú fa 7.000 anys!

Després arriba el moment de situar-nos en aquella època:

Primer taller d'eines: Ens ensenyen rèpliques de les eines de pedra tallada, os, fustes i banyes trobades al jaciment i ens expliquen com les construïen i, apa!, ens donen cordill, sílex i un tronc i a fabricar uns raspadors amb ajuda de cola del neolític feta amb cera d'abelles, cendres i resines. 

Més tard a caçar: taller de tir de llances, a mà nua i amb llançadors. Carai com canvia la cosa! Amb els llançadors s'arriba a triplicar la distància dels llançaments.
Per menjar, cal moldre blat: Com ho feien? doncs amb un parell de pedres planes i paciència, i així mateix ho provem: de genolls al terra i a treballar!

I el foc? Ens fan una espectacular demostració de com feien foc amb l'única ajuda d'un parell de fustes i un arquet.

I l'aixopluc? Aprofitant les rèpliques de cabanes de l'època que van fer els mateixos arqueòlegs a partir de l'observació de les restes de les excavacions, ens expliquen com les construïen, què hi tenien i com vivien els nostres parents del neolític.

El dia ha estat genial amb sol i bon temps i, després de dinar, tornem cap a Olesa contents, però una mica cansats, sort que, arribant a casa podrem dutxar-nos amb aigua calenta i estar una estona amb el mòbil i la tele, al neolític tot era molt més complicat!

Voleu veure totes les imatges? Feu clic a aquest enllaç!